Eiwitten worden algemeen gezien als goede spieropbouwers en als belangrijk voor andere lichaamsfuncties. Maar om hun werk te kunnen doen worden eiwitten in ons lichaam opgedeeld in de verschillende bouwstenen waardoor ze optimale resultaten kunnen bereiken en overal voor inzetbaar zijn. Deze bouwstenen heten aminozuren. Een aminozuur gaat met een ander aminozuur of een andere stof een verbinding aan waardoor het sterker wordt en lichaamsfuncties gezond gehouden worden. Aminozuren op hun beurt zijn organische verbindingen die zijn samengesteld uit stikstof, koolstof, waterstof en zuurstof.
Groepen aminozuren
Er zijn heel veel soorten aminozuur maar ongeveer tweeëntwintig verschillende types die specifiek genoemd worden. De meesten van deze groep aminozuren worden door ons lichaam zelf gemaakt, maar dan blijft dan nog een groep aminozuren over die wij binnen moeten krijgen door middel van voeding. Ze worden essentieel genoemd omdat ons lichaam deze aminozuren niet zelf aanmaakt. Wanneer voedsel niet voldoet kun je gebruik maken van supplementen. Een goede verhouding aminozuur heeft een belangrijke werking op wondgenezing, spierherstel, en herstel en onderhoud van botten, huid en haren en kunnen stofwisselingsstoornissen positief beïnvloeden. Het is dus zeker niet onbelangrijk om het goede type aminozuur binnen te krijgen. Er zijn acht essentiële aminozuren.
Essentiële aminozuren
Essentiële aminozuren zijn bijvoorbeeld histidine wat gebruikt wordt bij het aanmaken van histamine, Fenylanine dat werkt op een algemeen gevoel van welbehagen, Treonine dat creatine en elastine bevat en dus belangrijk is voor onder andere ons hart, Methionine wat zwavelhoudend is en Tryptofaan wat slaapbevorderend kan zijn maar ook een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van spieren en Lysine.
BCCA’s
Voor het herstel, onderhoud en opbouw van de spieren zijn vooral drie types aminozuur belangrijk te weten, leucine, isoleucine en valine. Het zijn zogenoemde BCAA’s die door hun samenstelling vooral belangrijk zijn bij de eiwitopbouw, het remmen van de eiwitafbraak en glucosaminestofwisseling oftewel het verbruik van suikers als energie. Verder stimuleren zij de ontwikkeling van de spierdoorsnede en spiermassa. Zij vormen als groep aminozuur ongeveer zeventig procent van de totale samenstelling van spiereiwitten. De rest van onze spiereiwitten halen wij uit koolhydraten, vetten en stikstofbronnen, met andere woorden: voedsel dus.
Eiwitten uit voeding
Het voordeel van voldoende eiwitten in je voeding is dat je sneller een vol gevoel zult krijgen. Dit is ook handig wanneer je wilt afvallen. Niet alle soorten eiwitten bevatten dezelfde soorten aminozuur of in gelijke verhoudingen. Je zult dus verschillende typen eiwitten moeten eten om tot een evenwichtige verdeling te komen. Het aminozuur valine stimuleert de spiergroei en het weefselherstel maar zorgt ook voor verbeterde spiercoördinatie en emotionele rust. Leucine zet je lichaam aan om spieren te repareren en zijn belangrijk bij de groei.
Magere melk bijvoorbeeld is goed voor spiercontracties en het calcium stimuleert vetverbranding. Kip bestaat voor drieënveertig procent uit aminozuren en bevat vooral heel veel isoleucine. Rundvlees voorziet je van alle essentiële aminozuren en vooral lysine en leucine voor de eiwitsamenstelling. Vis in het algemeen en dan vooral zalm, tonijn en kabeljauw hebben ook een hoog gehalte aan eiwitten. Sojabonen hebben alle essentiële aminozuren. Quinoa is een echte koolhydratenbom en zit vol leucine.
Het blijft dus altijd weer, hoe vaak ook gezegd, vooral een kwestie van gezond en gevarieerd eten.